Telegram Bot
Malay Tarbiah Sentap@tarbiahsentap
Tarbiah Sentap Kadang kala umat perlu diberi sentapan agar bangkit kembali menjadi singa!
HashFlare
Information
48 918
members
-1.82%
1 262
publications
~ 14 598
views per week
~ 22 142
views per month
  • 9
    in this channel
  • 732
    from this channel
  • 242
    forwarded channels

4,00 / 5

Channel rating
Rates: 6
Channel statistics
Show
Publications Last 10 publications
July 15, 2017 14:57
YouTube
The Faith - Dengarilah (Despacito Malay Cover) DESPACITO VERSI DAKWAH! Boleh korang bantu kami VIRALKAN lagu DENGARILAH ni? Video sebelum ni kami terpaksa delete atas beberapa faktor. Huhu. Kenapa kami co...
Alhamdulillah! Lagu DENGARILAH dah cecah 1 JUTA views😊

Moga usaha kami memberi alternatif buat anak muda dalam berhibur menjadi asbab hidayah buat diri kami dan semua!

Dari korang nyanyi lagu Despacito yang amat lucah liriknya, kami usaha sediakan alternatif dengan ubah liriknya kepada lirik dakwah.

Moga bermanfaat!

Terima kasih sebab bantu kami sebarkan lagu ni! Jom sebarkan lagi pada kawan-kawan supaya ramai orang dapat mesej yang kami nak sampaikan dalam lirik lagu DENGARILAH ni😊

Yang belum dengar, dengarilah!

https://youtu.be/HlSebXEWSfs
July 2, 2017 10:03
CERAMAH PERCUMA?

Alhamdulillah, jelajah julai ni, kami bercadang untuk berjumpa dengan seramai-ramainya pelajar sekolah menengah secara PERCUMA😊
.
Dan, korang tak perlu sediakan apa-apa bayaran atau cenderahati untuk pihak kami. Semua kos tol, minyak dan pengangkutan dan sebagainya di tanggung oleh pihak kami! Ini adalah sebagai hadiah buat institusi yang menjemput kami!
.
JELAJAH SEKOLAH BERSAMA USTAZ ADNIN EDISI JULAI!
.
Alhamdulillah, ustaz Adnin telah menjelajah lebih 300 institusi, universiti, sekolah dan sebagainya, di dalam dan luar negara.
.
So untuk JULAI ni, kami target nak jelajah sebanyak-banyaknya sekolah, nak sampaikan ilmu dan berukhwah bersama anak-anak muda harapan negara.
.
.
Berminat nak jemput Ustaz Adnin ke sekolah korang?
.
Jom WHATS APP +60139069244 laju-laju! InsyaAllah, pihak kami tak sabar nak bertemu korang😊
.
Hanya tinggal 32 SLOT sahaja yang ada. So, siapa cepat dia dapat. Hehe. Kami ada buat sesi PAGI, TENGAHARI ATAU PETANG, dan juga MALAM. So, boleh jemput bila-bila waktu yang sesuai dengan jadual korang.
.
Jom WHATS APP +60139069244 laju-laju! InsyaAllah, pihak kami tak sabar nak bertemu korang. Moga bermanfaat!
July 2, 2017 10:03
This publication contains an image.
July 1, 2017 13:32
👆
DENGARILAH & JAUHILAH mp3 version.

Moga usaha yang kami buat ni dapat membantu korang semua untuk berhibur dengan hiburan yang Allah redha, dan meninggalkan hiburan yang Allah tak redha.

Moga bermanfaat!
July 1, 2017 13:31
Salam. Buat korang yang belum download lagu DENGARILAH dan JAUHILAH nyanyian THE FAITH, ni, hadiah dari kami.

Sebarkan tau seluas-luasnya😊
July 1, 2017 08:45
Menyampaikan ilmu ni kena jujur.

Dakwah juga kena jujur.

Kita dakwah, bukanlah untuk orang ikut kita. Tetapi, tujuan dakwah adalah supaya orang ikut Allah.

Ajaklah manusia kepada Allah, bukan kepada diri kita.

Andai ada orang puji kita, kembalikan pujian tersebut pada Allah. Sesungguhnya, kita ni hakikatnya tak layak langsung di puji.

Banyak sangat dosa kita pada Allah dan pada manusia. Aib kita menggunung tinggi, tapi Allah sembunyikan aib kita. Dalam keadaan banyak aib ni, Allah masih izinkan kita untuk di puji oleh orang ramai.

Namun, pujian itu ujian.

Mengapa perlu bangga? Kebanyakan pujian orang tu sebenarnya kita tak layak. Orang kata kita baik? Kita sebenarnya banyak dosa. Orang kata kita hebat? Kita sebenarnya sering tewas dengan nafsu. Orang kata kita banyak ilmu? Hakikatnya ilmu kita cetek, tu pun kita dah bangga.

Ah!

Kita langsung tak layak di puji!

Ingat, pujian itu ujian.

Jangan bangga bila orang puji. Kembalikan pujian itu pada Allah, dan doalah pada Allah agar setiap pujian mereka itu menjadi DOA supaya kita ini betul-betul menjadi seperti apa yang mereka puji.

Allah.

Segala puji bagiMu!
June 28, 2017 07:41
Saya tak suka orang yang tak suka menghargai pengorbanan orang lain padanya.

Punyalah banyak kebaikan orang tu bagi kat dia, yang dia ingat hanyalah keburukan, dan terus dia nafikan segala kebaikan orang tu, seolah orang tu tak pernah buat sebarang kebaikan untuk dia.

Apa punya manusia la macam ni.

Tak pandai bersyukur dan berterima kasih pada manusia. Sombong dan ego.

Percayalah, orang macam ni, dia akan hidup susah. Kehidupannya akan hancur dan porak peranda.

Orang yang tak berterima kasih pada manusia ni, sebenarnya dia tak berterima kasih pada Allah.
June 27, 2017 04:18
Tips Jaga Mutabaah di hari raya.

1. DHUHA

Pasang alarm clock sharp waktu masuk dhuha. Oh well, mana ada orang awal awal pagi dah ketuk pintu rumah, kan? Masing masing baru nak iron tudung, kesat tahi mata, kemaskan rambut, potong pucuk pokok, lipat toto, campak sup bunjut, dan sebagainya. Jadi, usahakan dhuha seawal waktu. Jam 0900 nak g ketuk rumah jiran, dah takde hal. Dhuha dah settle ;)

Bila masuk waktu dhuha?
Paling mudah nak bajet bila masuknya waktu dhuha adalah, 2 jam lepas subuh, atau 1/2 jam lepas syuruk.


2. 1 JUZ TILAWAH

Part ni, cadangan bila sedara mara datang rumah tu, takyah lah time tu juga kau baru nak sibuk belek. Boleh kalau nak belek, takde masalah. Cuma cadangnya, waktu orang datang ziarah tu, layanilah depa. Tunjukkan qudwah cantik sikit.

So, bila nak habiskan 1 juz ni?

6 pages : Tahajjud 6 rakaat.
4 pages : Lepas subuh 10-15 minit
6 pages : Dhuha 6 rakaat.
4 pages : Lepas maghrib/isyak

Cukup 20 pages = 1 juz :)

Kalau aku sendiri, suka baca 2 pages untuk setiap rakaat :)


3. MATHURAT

Dah. Yang ni paling mudah. Lepas solat subuh dan asar tu, pakat pulun habiskan mathurat. Takyah pening "eh, aku dah baca ke ye..?". Hoho. Spend your few minutes to read mathurat ya :)

Kalau tak sempat tu, sambil sambil jalan pergi beraya rumah orang, dalam kereta tu selit selit lah 5 minit untuk baca :)


4. QIAMULLAIL

Untuk yang agak dah balun sekawah dodol, bermangkuk laksa, berbakul kuih, berbungkus nasi himpit, sampai terhimpit himpit perut tu telan macam macam, sure diri terasa berat nak beribadat, kan? 😏.

So, apa boleh buat? Untuk yang tak yakin boleh terjaga lelas tidur sekejap, buatlah solat hajat, solat taubat sebelum tidur.

Sambil tu jangan lupa pasang alarm clock kuat kuat, dan pesan kat sepupu minta tolong kejutkan. Ada rezeki, terjaga juga tu.

Cadangan, install apps "Alarmy". Buat setting math atau apa apa task yang kau kena selesaikan. Selagi tak settle task yang kau dah set tu, selagi tu alarm kau takkan senyap.

:)

Nah. Ni setakat yang dapat dikongsikan. Clue dia satu je. Kalau kau prihatin dengan iman kau, kau akan cari jalan dan cara untuk jaga, belai dan pastikan iman kau sentiasa dalam keadaan selamat dan mantap.

#TheMurobbi
#MisiTsabat
#yoshraya
#ydkmmraya

p/s : handphone tu canggih, dah canggih dah. Tapi kalau takleh bantu untuk kita baiki amal dan ibadah kita, tak kemana juga. Ye dak?

Jangan lupa download apps
1. Quran
2. Mathurat
3. Waktu Solat
4. Alarmy
5. Ibadah Evaluation

@budaktarbiah
Publications of channel
Go to full channel publications archive
Get it on Google Play